Vi er et af verdens lykkeligste folk. Og det kan være nærliggende at spørge sig selv: “Er jeg lykkelig?” Spørgsmålet er bare, hvor det spørgsmål reelt fører os hen. For bliver vi lykkelige af at VILLE være lykkelige – eller af at jage lykken i alle dens former? Bliver vi lykkelige af at terapeutisere og kigge endnu mere indad i håbet om, at lykkens udspring gemmer sig der?

Jeg tror personligt ikke på nogen af disse veje, og jeg spørger aldrig mig selv, om jeg er lykkelig. For mig er det et spørgsmål, der blegner i lyser af det at bidrage meningsfuldt til min omverden. I stedet for at være “lykkelig” er jeg uendelig taknemmelig – og taknemmelig hver eneste dag for dét meget, som jeg og vi kan være taknemmelige for i Danmark. Og jeg har erfaret, at taknemmelighedsfølelsen er plastisk og formbar ligesom resten af hjernen; som øvrige hjernestier bliver styrket af at blive “motioneret”, finder man stadig mere at sige “tak” for, jo mere taknemmelig, man er.

En ældre kvinde blev spurgt til lykken i en artikel i 2018.

Hun svarede: “Lykken er at elske dét, man har.”

Det svar siger for mig at se rigtig meget.

Mødet med hende – men også med forskellige, andre mennesker, der (modsat) fulgte strategien med at tage deres lykketemperatur dagligt og smutte videre til noget andet, hvis de ikke kunne svare “ja” til, om de var lykkelige – inspirerede fra hver sin vinkel mig til at skrive denne tekst.

Her fremføres den swingende vidunderligt og eftertænksomt af komponist og pianist, Kristian Enevoldsen. Del, kopier og syng den meget gerne. Den er en gave fra os til Danmark.

Sangen er i øvrigt indsendt som muligt bidrag til Højskolesangbog nr. 19, der er sat til at udkomme i 2020.

Vores øvrige sange er at finde her: www.hjernesmart.dk/sange-til-danmark


Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse. Hendes nyeste bog er "Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed". Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar og Mod samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring og Kristian Bisgaard. Du kan se/synge alle hendes offentliggjorte sange her. Og læse mere om Anette Prehns mission her

Følg Anette Prehn på Facebook | Følg Anette Prehn på LinkedIn