Nu er det officielt! En af mine mentale livliner i det forgangne corona-år har været Jeppe Aakjær. Mens andre er begyndt at strikke, lave surdej eller lægge ny terrasse, er jeg gået på gådejagt i Aakjærs prosa. Jeg fortæller om det hidtil hemmeligholdte projekt i dette interview i Kulturen på P1 hos værterne Jesper Dein og Tore Leifer:

Den 14. oktober udgav Gyldendal bogen “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”. Samme dag udkom sangbogen “21 usungne sange” samt de 21 sange på digitale musiktjenester samt cd.

Sanghæftet “21 usungne sange”
Cd’en “21 usungne sange”

INTERVIEW OG ARTIKLER

POLITIKENS CHEFREDAKTØR CHRISTIAN JENSEN INTERVIEWER ANETTE PREHN HER (1 time og 20 min)

MADS ZACHO INTERVIEWER ANETTE PREHN HER (20 min)

Ifm. bogens udgivelse har jeg været i P1, P2 og har bidraget med debatindlæg i både Politiken og Kristeligt Dagblad. Højskolebladet har også bragt et længere uddrag fra bogen.

“Egentlig er det jo dårlig stil at snage i andre menneskers brevvekslinger”. Sådan indledte studievært Maria Dohn sit interview med mig i P1 Morgen, og så var vi ligesom i gang ???? Hvis du har 10 minutter og vil høre mit bud på, hvad nutiden kan lære af Aakjærs 100+ år gamle tekster, så lyt med her (ved 01:29:44-mærket)

Politikens anmeldelse af og fem hjerter til Aakjær-bogen. Skrevet af litteraturprofessor Thomas Bredsdorff.

Skive Folkeblads anmeldelse af Aakjær-bogen.: “Vellykket jagt på Aakjærs usungne sange”. Skrevet af chefredaktør Ole Dall:

“Nutiden er blind for fortidens indsigter. Men vi er slet ikke så specielle i dag, som vi tror” – Refleksionsklumme i Kristeligt Dagblad, 1. oktober 2021

“Vi vanrøgter vores børns sjæleværdier, når vi som voksne tillader, at skærmen fylder så meget” – Debatindlæg i Politiken, 14. oktober 2021

Højskolebladet har bragt et fem siders uddrag fra bogen – fra Del 2 om Naturen, hvor den usungne sang “Jeg elsker dig Jord” præsenteres:

Den folkekære digter Jeppe Aakjær (1866-1930), hvis ukendte prosa nu har inspireret nye fællessange til Danmark

HØR DE USUNGNE SANGE

HØR DE USUNGNE SANGE I MUSIK-STREAMINGTJENESTER ELLER HER

Vi kender Aakjær fra folkekære evergreens som “Jeg er havren”, “Sneflokke kommer vrimlende”, “Ole sad på en knold og sang” samt “Jens Vejmand”, der alle i dag er hvermandseje. Da jeg fik aflyst et halvt års foredrag på grund af corona, dykkede jeg imidlertid ned i hans breve, foredrag og erindringer og fandt, at Aakjærs prosa er et overflødighedshorn af lyriske udtryk. Synges kunne de dog ikke, for de var blot fragmenter af gamle (og kulturelt kasserede) breve, foredrag og erindringer. Med nænsom hånd flettede jeg Aakjærs smukke ord sammen med mine egne og skabte rimende og sangbare digte, som komponist og pianist Kristian Bisgaard efterfølgende satte melodier til.  


Kan Jeppe Aakjærs prosa synges?
 
Anette Prehn er gået på opdagelse i Jeppe Aakjærs breve, foredrag og erindringer. Her har hun fundet en overset skattekiste, for Aakjærs prosa viser sig at være fuld af lyriske passager. Gennem sproglig leg og med en dyb respekt for Aakjærs ånd, har Anette Prehn forfattet 21 nye sangtekster og reflekterer over deres betydning for mennesker i dag. Måske har hun endda fundet nogle af de ”usungne sange”, som Aakjær skrev så gådefuldt om på sin gravsten? Bogen er inddelt i tre dele – Eksistensen, Naturen og Inspirationen – og kan bruges som debatoplæg om bl.a. natursyn, sanselighed, forandringskrav, grænsesætning, fear of missing out og forbudt kærlighed. Alle bogens sangtekster er sat på melodi af komponist Kristian Bisgaard. Genfortryllelsen venter – med Aakjær som læremester. Anette Prehn er sociolog, sangskriver og forfatter til bl.a. Det syngende menneske – nye veje til forbundethed, Hjernesmart ledelse og Hjernesmarte børn.

Interview i 4-toget på Radio4 om “de usungne sange”:

Både i interviewet på P1 og Radio4 hører vi en del af den usungne sang “Så gik det gamle år”. Hør sangen her, indspillet og indsunget af Kristian Bisgaard.

HISTORIEN BAG

Tilfældet ville, at jeg i efteråret 2019 besøgte Jenle, Jeppe Aakjærs Kunstnerhjem ved Limfjorden, og faldt over ordene “usungne sange” på Aakjærs gravsten. Aakjær havde selv forfattet ordene, da han lå dødssyg af den spanske syge i 1920.

”Her standsed de glade klange. 

Her sattes mit livsens mål. 

Det er asken af usungne sange 

der hviler i denne skål.” 

”Asken af usungne sange”. På den ene side virkede det åbenlyst, at Aakjær her refererede til de mange sange, han ville kunne have skrevet, såfremt og ifald han havde levet længere. På den anden side spurgte jeg mig selv, om det mon ville kunne lade sig gøre at finde “usungne sange” i uopdagede steder. Som for eksempel i hans prosa: i breve, taler og erindringer.

Når Aakjær nu åbenlyst ikke kan skrive flere sange selv, kunne da ord, udtryk og sætninger kombineres på nye måder og blive pustet til live – som naturlyrik i Aakjærs ånd? 

Aakjær blev heldigvis kureret og fik hele 10 år mere at leve i, inden han døde som 63-årig i 1930. Her fortsatte han ufortrødent med at skabe inderlig lyrik og skrive prosa på livet løs.

På BogForum 2021 talte Politikens opinionsredaktør Mads Zacho og Anette Prehn sammen om “På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange”:

Læs: Artiklen fra Skive Folkeblad: “Forfatter puster liv i Jeppe Aakjærs usungne sange” (bragt 1. december 2020)

Læs: Artiklen fra Skive Folkeblad: “Aakjær har inspireret til 21 nye sange” (bragt 18. september 2021)

Se to vidoer filmet ved Jeppe Aakjærs grav: Om den undren, der igangsatte gådejagten. Og om arbejdet med den første sang, Jeg elsker dig Jord. Begge videoer er optaget den 21. maj 2020 ifm. Anette Prehns 1. studieophold på Jenle.

Om den undren, der igangsatte gådejagten efter Jeppe Aakjærs usungne sange
Om arbejdet med den første usungne sang, “Jeg elsker dig Jord”
Anette Prehn, Tore Leifer og Jesper Dein i Kulturen på P1, tirsdag den 16. marts 2021

BOGENS INDHOLDSFORTEGNELSE

(Alle sangtitler er Aakjær-citater)

Forord

Indledning: Jeppe Aakjær som læremester

Eksistensen

  • Gentagelsens glæde
  • Verden fra en anden rude
  • Pilgrimsrejse til Tossernes Land
  • Livsanskuelse
  • På vanviddets vinger
  • Så gik det gamle år

Naturen

  • Jeg elsker dig, Jord
  • Åens drejning
  • Den første lærke
  • En flig af livets gåde
  • Poesiens vidundervæld
  • Den første forårsdag i Danmark
  • Hver dag er ny
  • Blad på blad
  • Ud i tusmørkets gabende grå

Inspirationen

  • Øjebliksbørn
  • Mit hoved er krybende fuldt af idéer
  • Der skal åbne vande til bevægelse og strøm
  • Kilder af liv
  • Du egner dig ikke til glemsel
  • Sjæl til sjæl

Eftertanke: “Det er tungt at dø, men endnu tungere at glemmes”

Anette Prehn i studielejligheden på Jenle – i fuld gang med at udforske ukendte passager fra Aakjærs breve, erindringer og foredrag. Aakjærs ord er i sig selv hverken på vers eller rimende, men Anette har pustet dem til live ved at flette dem sammen på kryds og tværs og tilføre sine egne her og der. Foto: Steen Don

ARRANGEMENTER TIL INSPIRATION

  • 18. oktober 2021: Kan Aakjærs prosa synges? Fællessangsarrangement på Jenle
  • 25. oktober 2021: Forfatteraften m/Anette Prehn på Skive Teater, arrangeret af Skive Folkeblad.
  • 27. oktober 2021: Politiken Live. På opdagelse i Jeppe Aakjærs prosa. Chefredaktør Christian Jensen interviewer Anette Prehn
  • 28. oktober 2021: Foredrag og sangeftermiddag om Jeppe Aakjær. Barrit kirke. Med Anette Prehn og komponisten Kristian Bisgaard
  • 5. november 2021: BogForum. Mads Zacho interviewer Anette Prehn på Gyldendals stand kl. 13.
  • 22. november 2021: “Bogbobler” med Anette Prehn, arrangeret af Fredensborg Boghandel med fællesspisning, forfatteraften og fællessang (link følger) Med Anette Prehn og komponisten Kristian Bisgaard

ANBEFALINGER FRA MEDLÆSERE

Inden Gyldendal-bogen udkom var jeg så heldig, at kompetente, engagerede mennesker fra hele landet meldte sig som medlæsere af manuskriptet. Her er deres anbefalinger af bogen:

“Da jeg begyndte medlæsningen af ‘På gådejagt efter Jeppe Aakjærs usungne sange’, fik jeg gåsehud og græd to gange inden for de første 20 sider uden at kunne sige præcis, hvor eller hvorfor jeg blev “trigget”. Udover at Aakjærs ord stadig kan have den effekt på mig, var der noget mere. Efter en del spekulation over de dybere grunde, tror jeg det er noget med, at Anette Prehn som forfatter ikke kræver en forforståelse af mig som læser. Dermed lukker hun mig ikke ude, men lukker mig ind. Hun tager så venligt imod, forklarer, fortæller så rart, så respektfuldt, så inkluderende, hele vejen fra start til slut. Hun viser rundt i bogens univers og deler så gavmildt ud af sin enorme viden, fortæller mildt og klogt, peger så mange steder rundt, at der begynder at springe glædesgnister fra nye hjerneforbindelser. Anette Prehns tilgang, fortælleteknik og sprog, rører mig dybt og giver nyt lys og tillidsfuldhed. Jeg kommer helt sikkert til at bruge bogen til fællessangsarrangementer.” Lykke Dahl Chetronoch, korleder og organist 

“En finurlig bog, der på en gang er historisk fortolkende, biografisk, samfundsdebatterende og poetisk med glimt af selvbiografiske erindringer og refleksion over forfatterens eget liv, og så byder den på en sjov og inspirerende måde at skrive sange på. Sangene i sig selv er rigtigt gode, skrevet i Aakjærs ånd med et nutidigt tvist.” Kim Judson, cand polit og Master i organisationspsykologi

“Som detektiv efter usungne sange tager Anette Prehn dig med på rejse ind i en af Danmarks kendteste lyrikere, Jeppe Aakjærs, forunderlige og poetiske univers gennem rammende citater, velformulerede taler og lidenskabelige breve fra poetens egen hånd. Disse bliver af Anette Prehn på fornemste vis omsvøbt af lyriske ord og præsenteret som de nye usungne sange med melodier af Kristian Bisgaard. Igennem sangene får du et indblik i Jeppe Aakjærs liv og færden, og Anette Prehns refleksioner over Jeppe Aakjærs tekster samler trådene og kæder dem sammen med nutidige problemstillinger. Bogen kan læses af alle, uanset om man på forhånd har kendskab til Aakjær eller ej. Jeg supplerer min undervisning om Aakjær i dansk med disse nye sange, da jeg øjner en ny og sproglig let tilgængelig mulighed for at give mine elever endnu mere af vores kendte danske, lyriker.” Karin Kjær Kokholm, lærer i 5. og 8. klasse, Thise Friskole


Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse. Hendes nyeste bog er "Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed". Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar og Mod samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring og Kristian Bisgaard. Du kan se/synge alle hendes offentliggjorte sange her. Og læse mere om Anette Prehns mission her

Følg Anette Prehn på Facebook | Følg Anette Prehn på LinkedIn