“Hjernevenner” er en ny serie minibøger om hjernens spilleregler, skrevet så de kan forstås fra 10 år og opefter. De forklarer blandt andet hjernens plasticitet, hjernens alarmklokke og søvnens betydning i jordnært sprog. De anbefales varmt af nogle af Danmarks mest anerkendte professorer. På nuværende tidspunkt er der udkommet fire minibøger i serien. Yderligere tre er på vej.

Du kan læse om de hidtidige titler i Hjernevenner-serien her:

Allerede nu er nogle af bestillingerne bemærkelsesværdige. På billedet ser du, hvordan en leder fra Jylland sirligt har pakket et sæt med fire minibøger ind til hver af sine medarbejdere, inklusive et håndskrevet kort. Jeg hører også, hvordan en skole på Fyn har bestilt 600 eksemplarer af den første minibog om Stierne i hjernen: et eksemplar til hver elev på skolen. Og hvordan en psykologpraksis på Sjælland har købt 200 eksemplarer af hver af de første tre minibøger til at dele ud af.

Jeg ved fra feedbacken fra jer læsere, hvordan én lille minibog kan give kæmpe indsigter og hjælpe både et barn, en ung, en voksen og en familie. Men det er klart, at når en organisation investerer i at brede kendskabet til hjernens spilleregler ud til ALLE i den (eller i berøring med den), så er det noget, der for alvor rykker. Det skaber et fælles sprog og stærke forudsætninger for et få stor fælles læring og værdi ud af det i det daglige samspil med hinanden.

Hjernens spilleregler har stor betydning for vores samspil med hinanden og med os selv. Men stort set ingen kender eller mestrer det. Selv når hjerneforskere gør sig umage med deres formidling og siger: “Neurons that fire together, wire together”, “brug det eller mist det” og “selvdirigeret neuroplasticitet” ved de færreste, hvordan disse spilleregler kan bruges i praksis. Det er mit erklærede mål at trække hjerneforskningen ud af elfenbenstårnet og formidle den i et metaforisk og enkelt sprog, som almindelige mennesker kan forstå, huske, bruge og have daglig glæde af.

Hidtil har jeg fået udgivet fem bøger om hjernens spilleregler – herunder den populære Hjernesmart-serie (Hjernesmart ledelse, Hjernesmarte børn og Hjernesmart pædagogik) – men nu er tiden kommet til, at børn og unge kan blive “dus” med deres hjerne. Jeg føler mig forpligtet til at formidle denne viden til mennesker på et tidspunkt i menneskehedens historie, hvor forskerne ved en masse, der aldrig bliver en del af vores daglige vaner. Og at udvikle værktøjer og forståelser, der gør det enkelt at få værdi af hjernens spilleregler – for alle!

Hvis du selv vil læse med, kan du bl.a. købe bøgerne her:

For større ordrer kontakt da forlaget Dafolo f.eks. på: forlag@dafolo.dk

Indtil primo marts 2018 udgives der tre bøger mere i Hjernevenner-serien: “Giv hjernen plads til udvikling” (januar), “Tag nye billeder med hjernen” (februar) og “Din kreative hjerne” (marts).


Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse. Hendes nyeste bog er "Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed". Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar og Mod samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring og Kristian Bisgaard. Du kan se/synge alle hendes offentliggjorte sange her. Og læse mere om Anette Prehns mission her

Følg Anette Prehn på Facebook | Følg Anette Prehn på LinkedIn